Infrastructuur

image_pdfimage_print

WONEN

Kamers

Het internaat beschikt over 87 kamers, verdeeld over 4 afdelingen.  Elke interne krijgt een eigen bemeubelde kamer die naar eigen smaak kan worden ingericht.

Huiskamer

Elke afdeling beschikt over een eigen huiskamer waar internen elkaar kunnen treffen tijdens de avondontspanning. Ze kunnen hier o.a. praten met elkaar, tv-kijken, gezelschapspelen spelen, lezen, muziek luisteren, …

Sanitaire voorzieningen

Elke kamer is voorzien van een wasbakje waaraan de internen zich kunnen verfrissen. Om te douchen moeten de internen naar de badkamer gaan. In elke badkamer bevinden zich 4 douchecabines. Per afdeling voorzien we douchegelegenheid. Waar jongens en meisjes gemengd worden binnen een afdeling, hebben ze telkens aparte sanitaire voorzieningen.

Eetgelegenheden

Dagelijks hebben internen 4 eetmomenten.
Wij starten de dag met een uitgebreid ontbijt waar naast wit, bruin en volkorenbrood ook ontbijtgranen worden aangeboden. Verder is er keuze tussen een verscheidenheid aan beleg en dranken.
’s Middags genieten de internen van een warme maaltijd.
Om 16.00 u. bieden we alle internen een 4-uurtje aan in de vorm van een stuk fruit en een drankje en eventueel een koekje.
’s Avonds bieden we de internen 2x/week een bereide maaltijd aan. De andere twee dagen wordt brood en beleg geserveerd.

Verbouwingswerken

We zijn momenteel in volle verbouwing. Het oude internaatgebouw (gebouwd in 1780) wordt aan de buitenzijde in ere hersteld. De binnenkant wordt volledig vernieuwd waarbij de 56 aanwezige kamers voorzien zullen zijn van alle nodige comfort om aan de noden binnen het huidige en toekomstige internaatsleven te voldoen.

STUDEREN

Ochtendstudie

Iedere ochtend organiseren we vanuit het internaat een stille ochtendstudie waar alle internen gedurende 20 minuten (08.00 u. – 08.20 u.) hun lessen kunnen herhalen. Internen van de eerste graad worden aan het begin van het schooljaar verplicht om hier aanwezig te zijn. Zo leren ze kennis maken met deze mogelijkheid. Later in het jaar kan de ochtendstudie ingepland worden in het persoonlijk begeleidingsplan dat individueel per intern wordt opgesteld.

Zaalstudie

Zowel internen van de eerste graad als internen van de tweede graad genieten dagelijks (maandag – donderdag) van een zaalstudie van anderhalf uur. In elke studiezaal is een opvoeder aanwezig die zorgt voor een ideaal studieklimaat. Daarnaast worden de internen actief gemotiveerd om hun studies aan te gaan en helpt hij de internen waar nodig. In de zaalstudie beschikt elke intern over een eigen bank. Zo is er meer ruimte om zich te organiseren. Ook komt dit de rust in de zaal ten goede.

Kamerstudie

Voor internen van de eerste en tweede graad wordt naast de zaalstudie ook een kamerstudie van 1 uur per dag voorzien.

Internen van de eerste graad kunnen, afhankelijk van het persoonlijk begeleidingsplan vrijgesteld worden van deze tweede studie. Zij kunnen als alternatief een stille hobby uitvoeren en de muzikanten kunnen zich volgens afspraak begeven naar de muziekruimtes om te repeteren.
Internen van de tweede graad kunnen binnen het begeleidingsplan de mogelijkheid verdienen om reeds vanaf de eerste studie op hun kamer te studeren (i.p.v. de zaalstudie bij te wonen). Op deze manier prikkelen we hun zin naar zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Wekelijks wordt dit geëvalueerd.
Internen van de derde graad studeren niet meer in een studiezaal. Dagelijks studeren zij 2,5 uur op de eigen kamer, verdeeld over twee studiemomenten.

Ook tijdens de kamerstudie is telkens een opvoeder per afdeling aanwezig die zorgt voor de persoonlijke begeleiding. Zo gaan zij bij de internen individueel langs om hen bij te staan in de methodiek van studeren, het plannen van studie en vrije tijd en indien mogelijk zal de opvoeder ook op inhoudelijk vlak helpen waar nodig.

Binnen onze studiebegeleiding streven we o.a. ook naar zelfstandigheid, vrijheid en verantwoordelijkheid. Waar jongens en meisjes van de eerste graad van kort op worden opgevolgd en begeleid aan de hand van concrete tips, voorbeelden,… zullen de opvoeders van de oudste internen meer inzetten op planning op lange termijn en het gesprek aangaan om het eigen handelen van de jongeren met een kritisch oog te leren bekijken.

ONTSPANNING

Huiskamer

Elke afdeling beschikt over een eigen huiskamer waar het mogelijk is om samen in gesprek te gaan. Deze ruimtes zijn ook geschikt voor gezelschapsspelen of er kan ook naar tv gekeken worden.

Muziekruimtes

Het internaat kan gebruik maken van enkele muziekruimtes van de school. Zo beschikken we over 4 piano’s. Internen die een mobiel instrument bespelen, kunnen hun instrument steeds meebrengen naar het internaat om in een van deze ruimtes te repeteren.

Sportzaal en zwembad

We hebben ook de mogelijkheid gebruik te maken van de sportinfrastructuur van de school: 2 grote sportzalen met alle nodige toestellen en een zwembad.
Bij mooi weer geven we natuurlijk de voorkeur aan om buiten te sporten.

Speelplaats

Internen kunnen tijdens de ontspanningsmomenten steeds gebruik maken van onze twee grote speelplaatsen

Feestzaal / filmzaal

Voor film- of een theatervoorstelling, een panelgesprek en zoveel meer kunnen we terecht in de feestzaal van de school. Je waant je in een heuse bioscoopzaal.

Park

Op wandelafstand van het internaat ligt het stadspark met aansluitend sportterreinen en natuurdomein ‘Osbroek’. Bij goed weer kunnen we ervoor kiezen om met een of meerdere afdelingen hier te ontspannen. Het stadspark biedt ook eventueel een veilige loop- en andere sportgelegenheid.

Scroll naar boven